+

N-VA mag niet mee onderhandelen over de meerjarenbegroting. Elio Di Rupo (PS) en Charles Michel (MR) zeggen dat de partij zichzelf aan de kant heeft geschoven door pas een nieuwe federale regering te willen vormen bij het bereiken van een akkoord over een verregaande staatshervorming.

Bart De Wever en co benadrukken nochtans dat de begroting niet een opdracht mag zijn voor een regering van lopende zaken. Ze willen dus wel aan de onderhandelingstafel plaatsnemen. De Franstalige socialisten en liberalen zien dat anders. Ze menen dat de begrotingsopmaak het exclusieve terrein is van de regering.

"Ik respecteer de voorkeur van de N-VA om pas een regering te vormen als er een akkoord is over de staatshervorming. Maar de consequentie is dan wel dat je, tot die staatshervorming er is, de regering van lopende zaken laat werken", verwoordt Di Rupo het in de kranten.

Charles Michel: “Als er een communautair akkoord komt in de komende weken en we de sociaaleconomische dossiers voor de komende regering snel kunnen afhandelen, dan kunnen we een volwaardige regering hebben tegen eind april én kan die regering voor de meerjarenbegroting instaan. Als de N-VA die timing wil volgen, ben ik benieuwd welke gestes ze bereid is te doen.”

tThis was posted 3 jaar geleden